O KAWIE

Od czego zależy smak kawy? Wpływa na niego kilka czynników:

  • wysokość ciśnienia w ekspresie. Im wyższe, tym mocniejszy będzie aromat kawy i tym głębszy jej smak
  • czas, przez jaki kawa ma kontakt z gorącą wodą. Im krótszy, tym lepiej. Podczas długiego zaparzania do kawy mogą dostać się gorzkie aromaty, które zepsują jej smak
  • temperatura wody. Kawa jasna powinna być parzona w wodzie mającej około 95 stopni, ciemna – około 90. Zbyt wysoka temperatura zabija aromat kawy, zbyt niska nie pozwala jej się odpowiednio zaparzyć
  • rodzaj ekspresu - inaczej smakuje kawa z ekspresu ciśnieniowego, inaczej z przelewowego. Powodem różnic jest różna technologia parzenia

Najlepszym sposobem na znalezienie ulubionego rodzaju napoju jest testowanie. Tylko sprawdzając, dowiesz się, jaka kawa do ekspresu będzie dla ciebie idealna.

 

Jaka kawa do ekspresu przelewowego?

Tego typu sprzęty do przygotowywania kawy jeszcze niedawno były najpopularniejsze. Kawa musi być zmielona lub ewentualnie w saszetkach. Ziarna powinny być drobno lub średnio zmielone. Zaparzane są poprzez zalanie ich gorącą wodą, więc lepszym wyborem będzie kawa jasno parzona. Będziesz mieć pewność, że jej smak będzie delikatny i nie stanie się gorzka.

Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?

Tutaj lepiej sprawdzą się kawy o ciemnej barwie, mocno palone. Warto zwrócić uwagę na jakość kawy. By miała mocny, wyrazisty smak, powinna być palona w temperaturze około 200 stopni. Jeśli jest niższa, wyczujesz w swoim napoju aromaty korzenne czy czekoladowe. Informacje o wysokości temperatury palenia producenci kawy przeważnie podają na opakowaniach swoich produktów. 

Jaka kawa do ekspresu kolbowego?

W tym przypadku ważna jest jedna kwestia – mielenie ziaren. Przed zaparzeniem kawy uzupełniasz pojemniczek z rozdrobnionymi ziarnami. Jeśli zostaną one zmielone w zbyt dużej ilości i będą czekały na zaparzenie, stracą smak i aromat. Dlatego staraj się nie robić tego na zapas. Jaka kawa do ekspresu kolbowego? Przede wszystkim – świeża. Przestrzegaj tej reguły, by cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem.

 

Na co zwrócić uwagę, wybierając kawę do ekspresu?

Jeśli zależy ci na smaku i aromacie, warto postawić na kawę w ziarnach. Możesz je zmielić chwilę przed zrobieniem, dzięki czemu nie wietrzeją. Ziarna kawy zatrzymują w sobie jej walory smakowe, uwalniając je dopiero podczas mielenia. Dlatego warto mieć młynek, zapas opakowań ulubionego napoju i ekspres, który najlepiej wydobędzie smak.

To bardzo ważne, jaka kawa do ekspresu pojawi się w twojej kuchni. Częstujesz nią gości, sam pijasz ją często. Warto postawić na jakość. Arabica to taka odmiana ziaren, która uznawana jest za najlepszą. Jej delikatny smak zachwyca najbardziej wymagających. Atutem jest to, że nie daje gorzkiego posmaku goryczy. Jest delikatna i nie zawiera dużej ilości kofeiny. Jest też najdroższa z dostępnych kaw. Wynika to z pracochłonnej, trudnej uprawy i czasochłonnej obróbki. Jest uwielbiana przez miłośników napojów kofeinowych.

 

Warto dobierać kawę pod swój gust. Powinna smakować przede wszystkim Tobie. Pamiętaj, że ta sama kawa, robiona w różnych ekspresach, może różnie smakować. Dlatego, zanim zrobisz spory zapas do nowej maszyny parzącej kawę, wypróbuj ją. Oceń, czy wciąż ci odpowiada jej smak i aromat.

Jeśli zastanawiałeś się, jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego, przelewowego czy kolbowego, znasz odpowiedź. Taka, by sposób parzenia nie zaszkodził ziarnom i pomógł wydobyć odpowiednie aromaty. Warto zapoznać się z zaleceniami producenta kawy i ekspresu. Pozwoli ci to dobrać odpowiednią kawę.

Uniwersalną kawą, uznawaną za królową czarnego napoju, jest Arabica. Warto mieć ją w swojej kuchni i podawać gościom. Jest wielce prawdopodobne, że przypadnie im do gustu i zadowoli najbardziej wyrafinowane podniebienia.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl