Kawa latte świetnie wygląda i pysznie smakuje. Sprawdź, jak ją przygotować!

Kawa latte ma wielu swoich zwolenników. Szczególnie należą do nich osoby lubiące lekki smak tego aromatycznego napoju. Cieszy się dużą popularnością w kawiarniach i cukierniach. Tworzy idealną kompozycję smakową z ulubionym ciastem. Poza samym espresso i mlekiem można urozmaicić ją dodatkiem syropów lub smaczną posypką. Jak zrobić kawę latte? Mimo że w tej odsłonie dominuje mleko to jednak najważniejszym składnikiem, są ziarna ulubionej kawy. To od nich zależy aromat, intensywność i kwasowość całej kawy.

Jakie składniki są potrzebne do stworzenia idealnej latte?

Wbrew pozorom kawę latte można w bardzo prosty sposób przygotować samodzielnie a potrzebnych, będzie zaledwie kilka składników. Należą do nich:

- wysoka, przezroczysta szklanka;

- spieniacz do mleka;

- ekspres ciśnieniowy, kawiarka, bądź czajnik;

- długa łyżeczka;

- 30 ml espresso lub 50 ml zaparzonej ulubionej kawy;

- 150 ml – 200 ml tłustego mleka np. 3,2%;

- opcjonalnie cukier, miód, syrop, kakao, cynamon, kolorowa posypka;

Jak zrobić kawę latte samodzielnie?

Można ją wykonać w domowym ekspresie, kawiarce lub zaparzyć świeżo zmielone ziarna w wysokiej temperaturze, tj. ok. 95 stopni. Pierwszym krokiem jest przygotowanie ok. 50 ml ulubionej kawy. Szczególnie do kawy typu latte polecana jest Arabica, mająca naturalnie łagodny smak. Następnie należy spienić podgrzane do ok. 60 stopni mleko z wysoką zawartością tłuszczu. Przed spienieniem warto dodać do niego cukier, miód lub syrop.

W jakiej kolejności należy przygotowywać kawę?

Aby kawa zaskakiwała swoim doskonałym smakiem, powinno się zachować kolejność trzech poniższych kroków:

Krok pierwszy

Należy wlać spienione, wymieszane mleko do wysokiej przezroczystej szklanki

Krok drugi

Po chwili powoli dolewać po ściance uprzednio przyrządzoną kawę

Krok trzeci

Należy dać kawie chwilkę czasu i gotowe!

Napój podzieli się na trzy części. Na samym dole znajdzie się płynne mleko, pośrodku kawa a na samej górze pianka. Efekt trzypoziomowego napoju jest murowany. Przed wypiciem zaleca się wymieszanie wszystkich warstw łyżeczką.

Jak można urozmaicić klasyczny wygląd kawy latte?

Powyższy przepis można urozmaicić, jeśli jako pierwszy do szklanki wlejemy miód lub ulubiony syrop smakowy. Wierzch, w zależności od preferencji można posypać czekoladowymi płatkami, cynamonem albo wiórkami. Doświadczeni bariści potrafią na powierzchni pianki utworzyć wyjątkowy wzór, wlewając niewielką ilość espresso. Na szczęście każdy może spróbować tych technik w domowym zaciszu i zaskoczyć gości niebanalną kawą!

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl