Jaka kawa ziarnista jest najlepsza? Pomagamy w podjęciu właściwej decyzji!

Na pewno nie raz spożywałeś kawę, którą wcześniej zakupiłeś w popularnym supermarkecie. Czy zdajesz sobie jednak sprawę, że prawdopodobnie została ona pozbawiona wielu walorów smakowych? Jest więc oczywiste, że nie odkryłeś jeszcze wszystkich zalet tego niezwykłego napoju. Dość powiedzieć, że czeka na Ciebie mnóstwo różnorodnych produktów, wytwarzanych przez profesjonalistów w swoim fachu. A jaka kawa ziarnista jest najlepsza? Tego dowiesz się z naszego artykułu!

Co wyróżnia dobrą kawę ziarnistą? Weź to pod uwagę!

Zapewne zdążyłeś zauważyć, że rynek przepełniony jest produktami kawopodobnymi. Niedoświadczona osoba może nie dostrzec różnicy między pełnowartościowym napojem, a jego gorszą odmianą. Dlatego musisz wiedzieć, na co zwrócić uwagę, aby zawsze wybierać najlepszej jakości kawę . Należy wziąć pod uwagę miejsce uprawy ziaren. Bo wpływ na końcowy produkt mają takie czynniki jak wilgotność i temperatura powietrza, skład gleby, nasłonecznienie, a także wysokość upraw oraz wielkość opadów. Pamiętaj, że szczegółowe informacje powinny być zawsze umieszczone na opakowaniu. Zakupiony produkt nie zawiera potrzebnych wiadomości? To może świadczyć o jego wątpliwej jakości.

Smak i aromat kawy determinuje proces palenia ziaren. Na czym polega ta czynność? Trzeba wrzucić składniki do specjalnego pieca, a następnie odczekać określoną ilość minut. Można wymienić cztery poziomy palenia ziaren – jasny, średni, średnio – ciemny oraz ciemny. Przy pierwszym sposobie, temperatura w piecu dochodzi do 200 stopni Celsjusza. Dzięki temu kawa charakteryzuje się subtelnym smakiem, naturalną kwasowością oraz znaczną zawartością kofeiny. Inaczej sprawa wygląda w przypadku ziaren średnio palonych. Składniki mają brązowy kolor, a stworzony z nich napój cechuje się mniejszą dawką kofeiny. Średnio-ciemny sposób oferuje zaś kawę o bogatym i jednocześnie gorzkim smaku. Korzystając z ostatniego poziomu otrzyma się za to produkt o największej intensywności.

O samym aromacie da się powiedzieć jeszcze więcej. Ten element to bardzo ważny czynnik każdej kawy. Można wyróżnić aż osiemnaście odcieni aromatycznych – między innymi czekoladowy, orzechowy, drzewny, ziemisty, tytoniowy, a nawet trawiasty i zwierzęcy. Napoje o niskiej jakości często wyróżniają się zapachem zjełczałym, chemicznym lub gumowym. Warto również zwrócić uwagę, czy kawa posiada kremową konsystencję, czy może jej forma jest bardziej cierpka. Gęsta i zawiesista ciecz to element wręcz pożądany. Nikt nie chce w końcu wydawać swoich pieniędzy, aby napić się zwykłej wody.

Jaka kawa ziarnista jest najlepsza? Sprawdź odmianę brazylijską!

Brazylijska kawa ziarnista jest znana na całym świecie. Nie ma w tym niczego dziwnego, bo kraj ten wytwarza ogromne ilości tego napoju. Z tego też powodu ich towar znajduje się w praktycznie każdym sklepie. Musisz jednak uważać, bo zwykłe sieciówki udostępniają produkt gorszej jakości. A kawa stworzona z pełnego defektów ziarna zdecydowanie nie przypadnie Ci do gustu.

Inaczej sprawa wygląda, gdy chodzi o prawdziwe brazylijskie rarytasy. Żyzne gleby, gorące i wilgotne powietrze, a także odpowiednia wysokość. To tylko niektóre czynniki, które wpłynęły na ich rewelacyjny smak. Wystarczy wypróbować kawy Doce Diamantina, ponieważ posiada wszystkie najważniejsze cechy. Orzechowy i czekoladowy posmak zwieńczony został niską kwasowością. Jej struktura jest zaś miękka i puszysta, a zawartość delikatna. Jak osiągnięto tak zdumiewający efekt? Pomogła tutaj obróbka ziarna suszonego na słońcu. Doce Diamantina polecana jest do espresso oraz kaw mlecznych.

Warto zainteresować się również odmianą Yellow Bourbon. To połączenie wielu smaków, które znakomicie się uzupełniają. Przeważają tutaj nuty pomarańczy i kakao, choć uwzględnić należy również posmak czekolady oraz migdałów. Tak jak w przypadku Doce Diamantina, napój charakteryzuje się dużą delikatnością oraz niską kwasowością. Trzeba także wspomnieć, że to rzadki okaz kawy, który budzi zainteresowanie nawet najbardziej doświadczonych pasjonatów. Głównym atutem jest jego nietypowa słodycz.

Chcesz skosztować idealnej kawy ziarnistej? Arabica powinna przykuć Twoją uwagę!

Czym jest arabica? To bardzo proste. Chodzi tutaj o odmianę ziaren kawowca, które uprawiane są na terenach górzystych. Czyli na wysokościach sięgających od 800 do 2200 metrów nad poziomem morza. Ziemia uprawna musi być żyzna i wystawiona na częste opady deszczu. Nie można zapominać również o konkretnym nasłonecznieniu. Dopiero taki klimat wpłynie nie tylko na smak, ale również wygląd ziaren.

Przy wytwarzaniu kawy pojawia się jednak mnóstwo problemów, ponieważ roślina często boryka się z problemami zdrowotnymi (na przykład chorobami grzybiczymi, które atakują liście). Kolejną przeszkodą są różnorakie szkodniki, bo nieustannie niszczą wszystkie drzewka. Poświęcenie jest jednak bardzo opłacalne. W końcu wyróżniona przed chwilą Doce Diamantina to właśnie kawa Arabica 100%. Potrzebujesz innego przykładu? Produkt Palermo to mieszanka arabiki oraz robusty z Brazylii. Praktycznie pozbawiony kwasowości, ale posiadający intensywny smak. Nadaje się do cappuccino i innych kaw mlecznych.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl