Jak prawidłowo parzyć kawę w kawiarce? Oto praktyczne wskazówki!

Niepozorny czajniczek, stawiany bezpośrednio na kuchence, to sposób na przygotowanie doskonałej kawy w zaledwie kilka minut. Jednak czy na pewno jest to proste zadanie? Jeśli masz ochotę na filiżankę aromatycznego napoju, koniecznie sprawdź, jak parzyć kawę w kawiarce. Wystarczą świeże ziarna i przestrzeganie podstawowych zasad, by możliwe było przygotowanie napoju, który zachwyci każdego!

Kawiarka – niepozorne akcesorium o wielkiej mocy

Pierwsza kawiarka została zaprojektowana już w latach 30. XX wieku dla Antoniego Bialettiego. Konstrukcja urządzenia była tak dobra, że nie zmieniła się do dzisiaj! Niewielki, dwuczęściowy czajniczek cieszy się popularnością nie tylko we włoskich domach – także w Polsce wielu szuka odpowiedzi na pytanie, jak parzyć kawę w kawiarce. Poniżej znajdziesz krótką instrukcję, dzięki której zaparzysz doskonały kawiarniany napój.

Jak prawidłowo parzyć kawę w kawiarce?

Parzenie kawy w kawiarce wbrew pozorom nie jest trudnym zadaniem. Sam proces przygotowywania napoju poprzedza jednak mielenie ziaren. Warto pamiętać, by to było dość drobne. By osiągnąć pożądaną grubość, możesz wykorzystać młynek żarnowy, ręczny lub elektryczny. W tym samym czasie należy przygotować wodę, zagotowując ją w czajniku, a następnie, lekko przestudzoną wlać do dolnej części kawiarki, poniżej zaworu bezpieczeństwa. Kolejnym krokiem będzie uzupełnienie sita kawiarki zmieloną już kawą. Jak określić jej prawidłową ilość? Najłatwiej wypełniając sito do pełna w taki sposób, by ranty pozostały czyste. Tak nałożoną kawę należy wyrównać palcem i lekko ubić. Następnie powinieneś zakręcić górną część kawiarki i postawić czajniczek na kuchence, jednocześnie pozostawiając otwarte wieczko. Po około dwóch minutach kawa powinna zacząć wypływać po wlewce – tak właśnie wygląda proces parzenia aromatycznego napoju! Strumień powinien być spokojny. Zapewnią go odpowiednia moc palnika, właściwa ilość kawy oraz prawidłowa grubość ziaren.

Koniec procesu parzenia – jak go rozpoznać?

Już wiesz, jak parzyć kawę w kawiarce? Warto sprawdzić, po czym rozpoznasz koniec tego procesu. Sygnały na szczęście są trudne do przeoczenia. Należą do nich charakterystyczna żółtawa piana i bulgotanie. Kiedy się pojawią, bezzwłocznie przerwij proces przygotowywania kawy – zwłaszcza jeśli zależy Ci na jej doskonałym smaku!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl